PIWO PSZENICZNE - Weizenbier  

Delikatnie chmielone jasne piwo pszeniczne refermentowane w butelce, dzięki czemu ma dłuższy niż inne piwa niepasteryzowane okres przydatności.

Jest to klasyczny przedstawiciel gatunku: piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i niepasteryzowane.

Jest to piwo pierwotne – naturalnie mętne – zawiera żywe kultury drożdży piwnych, które osiadają na dnie butelki. Po nalaniu piwa do szklanki należy wzbełtać ten osad i wylać na pianę, by móc w pełni delektować się charakterystycznym aromatem. Drożdże górnej fermentacji nadają tym piwom lekką orzeźwiającą kwaskowatość i charakterystyczne goździkowo-bananowe nuty.

 

 

 

Produkowane zgodnie Bawarskim Prawem Czystości (Reinheitsgebot).

Serwować w temp. 8ºC. Termin przydatności 45 dni

 

Składniki: woda źródlana, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel i aromatyczny.
Termin przydatności: 45 dni
Ekstrakt: 12,5˚Blg
Zawartość alkoholu: 5,3%

* Tradycyjne warzone - w odróżnieniu od piw z masowych browarów stosujących metodę „high gravity”, czyli produkcji warki o wysokim ekstrakcie, a następnie, w procesie rozlewania do butelek, rozcieńczania jej wodą z dwutlenkiem węgla, nasze piwa są produkowane wyłącznie tradycyjną metodą – czyli każdy rodzaj piwa jest warzony w osobnych kadziach, jak dawniej.

X